torsdag 3 maj 2012

Vecka 29

Bebis:
Alla sinnena är nu fullt utvecklade. Barnet ser skillnad på ljus och mörker. Det kan minnas och känna igen flera röster, inte bara mammans utan också personer som mamman umgås med. Testiklarna ligger ännu väl skyddade uppe i ljumsken på pojkar.

Mamma: 
Ämnesomsättningen ökar i din kropp och du svettas kanske mer än vanligt. Under den sista tredjedelen av graviditeten går de flesta gravida upp mellan 1 och 3 kg i månaden.
Nu kan din partner och andra människor känna barnets rörelser om de lägger en hand på magen när barnet sparkar eller vänder sig. Magen kan bukta ut synligt på ena sidan beroende på hur barnet ligger.
I det här skedet besöker du din barnmorskemottagningen varannan eller var tredje vecka. Barnmorskan kontrollerar barnets fosterljud, tar ditt blodtryck och mäter hur din mage växer.
Känns det som om dina händer domnar? Då kan du ha drabbats av något som kallas karpaltunnelsyndrom, ett tryck kring nerver och senor i underarmen där det blivit för trångt på grund av svullna vävnader. Att använda handledsskydd kan minska både smärta och domningar.



2 kommentarer:

  1. Så fin du är! Liten nätt mage:)

    SvaraRadera
  2. Jadu, somliga kan verkligen bära upp en bebismage :)
    Hoppas du mår bra vännen! Kram

    SvaraRadera