lördag 21 januari 2012

Vecka 15

Bebisen:
Från denna vecka börjar hörseln utvecklas även om öronen inte är färdigbildade. Barnet kan höra och rycker till om något plötsligt ljud uppträder nära magen. 

Men det är knappast tyst där inne i livmodern – fostret hör det starka ljudet från mammans pulsåder, aortan, som ligger strax intill. Ljudnivån därinne kan jämföras med den på en kraftigt trafikerad gata, men fostret vänjer sig och verkar inte störas av detta. Huden är genomskinlig med synliga blodkärl.
Det lilla hjärtat har en enorm kapacitet - det pumpar ungefär 28 liter blod/dygn.



Mamman: 

Från och med nu växer livmodern i en jämn och märkbar takt. Det är inte ovanligt med ändtarmsbesvär som hemorrojder, klåda eller sprickor. Dessutom är det lättare att råka ut för svampinfektion i underlivet. Men det finns hjälp - fråga din barnmorska.
Du kan få nästäppa på grund av att vävnaderna i näsgångarna mjukas upp och blir trängre än vanligt, kanske börjar du snarka om nätterna. Blodkärlen vidgas vilket kan göra att det är lättare att drabbas av näsblod.
Din midja börjar så smått att försvinna. Ta det lugnt och försök att varva ner, om du kan. Både du och fostret påverkas om du stressar.  Ät bra mat och avstå från alkohol - om du dricker får fostret i sig alkoholen både via moderkakan och genom fostervattnet. Eftersom fostrets lever inte kan bryta ned alkohol påverkas det mycket mer, och under längre tid, än du själv.
Om du gjort ett KUB-test som visat på riskfaktorer kan du göra ett fostervattensprov från och med denna vecka. Man bör dock vara medveten om att fostervattenprovet innebär en liten ökning av missfallsrisken.


Förvånad över hur snabbt magen
kom med nr 2. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar